Cimitirul Vesel din Săpânța

În fiecare an când venea vorba de a căuta o locaţie în care să ne petrecem Revelionul am tot încercat să ajung în Maramureş. Dar cum suntem un grup destul de mare, de fiecare dată ne mobilizam greu şi nu reuşeam să găsim o locaţie care să satisfacă pretenţiile tuturor. Anul acesta a fost diferit! Ne-am interesat mai din timp şi am reuşit să găsim o pensiune din Baia Sprie (Pensiunea Verde) care să ne ofere un pachet atrăgător.
Pachetul oferit de către gazdele noastre a constat în 4 seri de cazare cu 3 mese pe zi la preţul de 150 Ron pe persoană pe zi. Având în vedere că era Revelionul, perioadă în care preţurile urcă destul de mult, consider că oferta a fost foarte bună. Condiţiile au fost excelente, fiecare cameră având baie proprie iar gazdele noastre au fost foarte ospitaliere. Pe lângă cele 3 mese pe zi am primit şi pălincă, vin de casă, apă, cafea şi suc la discreţie. Recomand locaţia cu multă căldură celor care doresc să meargă să viziteze Maramureşul – mai ales că pe parcursul anului au pachete foarte atrăgătoare cu excursii organizate.
Iniţial am fost un pic reticient când am auzit că ne cazăm într-un oraş. Dar m-am înşelat. Locaţia este înconjurată de munţi şi dealuri şi oferă o panoramă deosebită. Un alt avantaj a fost faptul că se afla la o distanţă acceptabilă faţă de obiectivele pe care doream să le vizitez.
Vremea a ţinut cu noi astfel că în prima zi ne-am decis să facem o vizită până la Săpânţa să vedem vestitul Cimitir Vesel, făcând opriri la mai multe biserici din lemn şi la Memorialul Durerii din Sighetul Marmaţiei.

Cum se ajunge la Săpânţa?

Maramures - cimitirul de la Sapanta
Placând din Baia Sprie vă recomand să o luaţi pe DN 18 spre Deseşti – Sat-Şugatag - Giuleşti – Sighetul Marmaţiei – Săpânţa. Distanţa este în jur de 75 de kilometri, iar drumul este destul de bun. Veţi întâlni o porţiune de aproximativ 20 de kilometri de serpentine, când traversaţi şi pasul Gutâi dar panorama este uimitoare. Noi ne-am oprit în Deseşti şi Sat Şugatag pentru a vizita bisericile de lemn de acolo, despre care vă povestesc mai multe aici.

Vezi Harta cu Cimitirul Vesel de la Săpânţa în format mai mare.

Stan Ion Pătraş, creatorul Cimitirului Vesel

Maramures - cimitirul de la Sapanta
Stan Ioan Pătraş este creatorul Cimitirului Vesel din Săpânţa, care la sugestia preotului greco-catolic Grigore Riţiu în 1935 a făcut partea verticală a crucilor ceva mai late pentru a face loc epitafului. Creativitatea lui Ioan Pătraş a făcut din acest cimitir unul dintre cele mai căutate obiective turistice din Maramureş – deşi era data de 31 decembrie parcarea era plină de maşini iar cimitirul plin de vizitatori.
Pe parcursul a 50 de ani artistul a creat sute de cruci, iar după moartea sa, în 1977, munca a fost continuată de către ucenicul său Dumitru Pop Tincu. Artistul este şi el înmormântat în acest cimitir, crucea sa fiind una dintre principalele atracţii.
La 200 de metri de cimitir se află Casa Memorială Stan Ioan Pătraş, pe care din păcate nu am putut să o vizitez, fiind închisă.

Umorul din Cimitirul Vesel

Maramures - cimitirul de la Sapanta
Fiecare cruce are în partea de sus un basorelief care reprezintă o scenă din viaţa celui decedat. Sunt pictate femei care ţes, gătesc sau fac pâine; bărbaţi care stau la cârciumă, taie lemne sau cântă. Crucile sunt făcute din lemn de stajar, pictate în albastru ( aşa numitul „Albastru de Săpânţa”) şi înscripţionate manual.
Toate crucile au câte un epitaf scurt. Stilul este liric dar umorul şi satira se regăseşte foarte frecvent. Acestea sunt scrise la persoana întâi şi fac referire la numele celui decedat precum şi la un aspect esenţial din viaţa sa.
Maramures - cimitirul de la Sapanta
Cel mai celebru şi cel mai căutat epitaf este cel al soacrei (este şi un semn care te îndrumă spre el):
Sub această cruce grea
Zace biata soacră-mea
Trei zile de mai trăia
Zăceam eu şi cetea ea
Voi care treceţi pă aici
Încercaţi să n-o treziţi
Că acasă dacă vine
Iarăi cu gura pă mine
Da aşa eu m-oi purta
Ca-napoi n-a înturna
Stai aicea dragă soacră-mea
Taxa de intrare în Cimitirul Vesel este foarte accesibilă, doar 5 ron pe persoană. Există şi o taxă foto de 5 ron respectiv una video de 10 Ron. Merită fiecare bănuţ!
La ieşire din cimitri veţi găsi mai mulţi vânzători ambulaţi. Am fost încântat să constat că nu practicau preţuri prohibitive la suveniruri ( un magnet - 5 ron, o vedere – 1 ron, o sticlă "maramureşană" - 10 ron, un clop maramureşan de paie – 6 – 15 ron).
Vă recomand să gustaţi şi o plăcintă din Maramureş cu brânză dulce, sărată sau cu dulceaţă. Costă doar 2,5 ron.
NU UITAŢI: fiecare călătorie începe cu primul pas